Selecteer een pagina

Archeoloog en Rome-liefhebber Guido Cuyt nam ons mee op de Romeinse scheepvaardij. Er werd een ‘parate’ kennis verwacht voor de lezing over de scheepvaart tijdens de Romeinse tijd. Gelukkig zijn de meesten onder ons van een generatie die nog zeker twee lesuren geschiedenis kregen op school. Nero is niet alleen een stripfiguur is en zelfs de datum van de val van het West-Romeinse rijk is ons ongeveer bekend (test, weet u het?).

Guido Cuyt gidste ons feilloos door de drukke zeeroutes , vertelde heerlijk gestructureerd over het gebruik van de verschillenden amfora’s die zich in de buik van de boot bevonden en legde ons rustig het verschil uit tussen dwarse of andere zeilen aan boord. Aan de hand van opgegraven wrakken van boten maakte hij samen met de toehoorders een berekening van een doorsnee lading en liet hij ons meevaren , uiteraard met de wind mee, 7 knopen, zodat de dikke amforen gevuld met olijfolie van Andalusië (Spanje) al na een paar dagen de haven van Ostia (Italië) bereikten. Oorlogsboten beschreef hij aan de hand van een maquette zodat we ons beter konden voorstellen hoe de twee lagen roeiers en de man aan stuurboord de strijd aangingen. En ja, er waren ook foto’s van mozaïeken, vooral van de haven van Ostia .

Om mooi te eindigen met een beeld van dokwerker van Constant Meunier zodat we veilig terug thuiskwamen in Antwerpen en de comfortabele Raadszaal in Wilrijk. Er restte ons enkel nog een laatste blik op de tentoonstelling zodat we onze Mozaïek Week konden afsluiten . 

Tot Volgend Jaar!

Yo Vanden Bulck