Selecteer een pagina

Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, zien we het als onze plicht om de Tiendaagse dit jaar niet te laten doorgaan. Dat is erg jammer, maar nodig. Hopelijk is de situatie snel weer normaal.

De Tiendaagse van de Mozaïekkunst zal dit jaar lopen van zaterdag 29 maart tot en met zaterdag 4 april in het Districtshuis in Wilrijk (Bist 1, Wilrijk).

  • tentoonstelling van mozaïekwerken van onze leden, in de hal van het Districtshuis:
    • zaterdag 28/3 van 10 tot 17 uur
    • dinsdag 31/3 , woensdag 1/4 en donderdag 2/4 van 10 tot 20 uur
    • vrijdag 3/4 en zaterdag 4/4 van 10 tot 17 uur
  • workshop met Franse mozaïekwerker Sandrine Aubrège op 28, 29, 30 maart (volzet)
  • lezing ‘Mystieke middeleeuwse mozaïeken in Italië‘ door mozaïekliefhebber Hugo Van Akeleyen. donderdag 2 april, 20 uur, in het auditorium, Districtshuis Wilrijk. We starten in Frankrijk en reizen vervolgens naar Lombardia,Veneto en Puglia. We bekijken in detail San Evangelista in Ravenna, en de mozaïek van Otranto.
  • lezing ‘Nijlmozaïeken‘ door kunsthistorica en mozaïekliefhebber Dr. Diklah Zohar. zaterdag 4 april, 15 uur, in het auditorium, Districtshuis Wilrijk. De fascinatie met de Egyptische cultuur zien wij meestal als een 19de eeuwse fenomeen. Duidelijk blijkt dat al voor de verovering van Egypte door Octavianus-Augustus ook de Romeinen beïnvloed waren door de religie, cultuur en kunst van de oude Egyptenaren. Hoe keken de Romeinen naar Egypte en welke invloeden namen ze graag over? Wat is te zien in de Nijlmozaïeken die overal in het Romeinse Rijk te vinden zijn? Hebben alle Egyptisch gerelateerde voorstellingen buiten Egypte ook een religieuze functie? De antwoorden op deze vragen worden belicht door middel van de bekende Nijlmozaïek van Palestrina (Praeneste), mozaïeken in Israël (Sepphoris, Beth Shean), muurschilderingen uit Pompeii en Herculaneum, tempels, beelden en kerken uit de late oudheid.